Рекомендовано

Незаймана Земля

Жанр: Хард-рок, хеві метал, прог-рок Місто: Луцьк, Рівне Мова: Українська ——— Ви можете посперечатися, що «NZ» - не найкрутіший рок-гурт в ...

суботу, 6 серпня 2022 р.

Мертвий Півень

Жанр: Рок, арт-рок

Місто: Львів

Мова: Українська

Легендарний український рок-гурт, який складався з найбільш різносторонніх музикантів міста Лева, яких налічується близько 20 людей за всю їхню 20-річну історію існування. Колектив народився у середовищі Львівського університету імені Івана Франка, де навчалися багато його майбутніх учасників, які починали музичну діяльність в університетському хорі «Черемош». У 1989 році музиканти збиралися в кафе «Старий Львів» на вулиці Валовій. Початковий склад був такий:

Михась Барбара - вокал, сопілка, барабани, банка з рисом;

Андрій Підківка - флейта;

Ромко Рось - вокал, скрипка, сопілка, вусла, банка з рисом;

Ромко Чайка - гітара, вокал;

Юрко Чопик - гітара;

Ярка Якубяк - вокал, дримба, фортепіано, банка з рисом, ложки, кастаньєти.

Лідером гурту був Любко Футорський, який, хоч і не грав на інструментах, написав багато пісень спільно з іншими членами «МП».

Перші музичні експерименти «МП» відбувалися винятково з акустичними інструментами. Саме в такому звучанні гурт отримав перше визнання критиків і слухачів (перемоги на фестивалях «Вивих» у Львові 1990 року, де виступив уперше, та «Червона Рута» у Запоріжжі 1991 року), а також записав свій дебютний альбом «Ето» (1991):

https://youtu.be/4vOVrQ2Rw5U

Звукорежисером виступив Олег Ступка, а продюсером, відомий участю в «Ватрі» та «Жайворі» Ростислав Штинь.

Після першого релізу гурт покинули Андрій Підківка та Ромко Рось, а натомість приєдналися басист Дімич та барабанщик-перкусіоніст Серафим Поздняков. Тоді ж розійшлися шляхи з Любком Футорським.

Вже у 1993 р. музиканти підключили свої гітари до підсилювачів і набули нового звучання, тоді був випущений альбом «Мертвий Півень '93»:

https://youtu.be/exoYePqXx_k

З тих пір усі назви альбомів «Мертвого Півня» дублювалися англійською, бо гурт активно гастролював Європою.

До 1994 на басі Дімича замінив Олег "Джон" Сук, а Серафима Позднякова на барабанах на короткий час змінив Андрій П'ятаков. Тоді був записаний наступний студійний альбом «МП» - «Підземне Зоо. Live In Studio»:

https://youtu.be/DI-lN_pYnZQ

У 1994 та 1995 рр. гурт з успіхом виступав на всеукраїнському фестивалі незалежної музики «Альтернатива», який відбувався у Львові. У 1995 з живого виступу був зроблений альбом «Live у Львові»:

https://youtu.be/idsbRPL5MY8

Наприкінці цього шоу співати був запрошений відомий вокаліст «Плачу Єремії» Тарас Чубай.

Фестиваль «Альтернатива»

У 1996 до гурту приєднався Вадим Балаян (барабани, бек-вокал), був записаний альбом «Il Testamento»:

https://youtu.be/SotSM5Xw4Xk

На пісні «Сестро» знову відзначився Тарас Чубай, а пісня «Франсуа» була написана на вірш Ірини Білик. Взагалі, «Мертвий Півень» дуже любили писати пісні на вірші українських поетів, серед яких були Тарас Шевченко, Максим Рильський, Ігор Калинець, Наталка Білоцерківець, Олег Лишега, Віктор Неборак, Олександр Ірванець, Юрій Андрухович, Юрко Позаяк та Сергій Жадан.

За наступного альбому змін у складі не відбулось, зате його звучання дуже змінилося, реліз навряд чи вже можна назвати арт-роком. Цей альбом - «Міський Бог Ерос» (1997):

https://youtu.be/u28jWf2F5XQ


Через рік вийшов відомий на хіти «Шабадабада», до запису якого приєднався старий знайомий гурту Любко Футорський, це був останній альбом «Мертвого Півня» у XX сторіччі:

https://youtu.be/iiVtWnVn8UA

На пісню «Холодно» був знятий відомий дивакуватий кліп, але його та інші кліпи гурту ми розберемо у одній з наступних публікацій.

Кадр з кліпу «Холодно»

Про назву гурту: "Мертвий півень" - ідіома, котра означає невдачу, поразку, неприємну ситуацію. Окрім того, за давнім українським звичаєм наречений, який у першу шлюбну ніч виявляв, що для його благовірної ніч далеко не перша, вивішував мертвого півня на горотьбу, щоби всі мешканці села бачили, як жорстоко його надурили. У нашому контексті «Мертвий Півень» радше пелює до назви одноіменної пісні легендарної львівської рок-групи «Брати Гадюкіни».

Особливістю «Мертвого Півня» є той факт, що майже всі його учасники паралельно займалися окремими проектами в різних галузях культури. Роман Чайка успішно поєднував роль телеведучого «5 каналу» та гітариста «МП», Юрій Чопик - за сумісництвом директор дитячого «Видавництва Старого Лева». Басист гурту Олег «Джон» Сук співпрацює з низкою інших виконавців як музикант, продюсер і звукорежисер, а фронтмен Місько Барбара - з харківським театром «Арабески» як актор.

Немає коментарів:

Дописати коментар