Рекомендовано

Незаймана Земля

Жанр: Хард-рок, хеві метал, прог-рок Місто: Луцьк, Рівне Мова: Українська ——— Ви можете посперечатися, що «NZ» - не найкрутіший рок-гурт в ...

середу, 12 квітня 2023 р.

Незаймана Земля

Жанр: Хард-рок, хеві метал, прог-рок

Місто: Луцьк, Рівне

Мова: Українська

———

Ви можете посперечатися, що «NZ» - не найкрутіший рок-гурт в історії України, але ви будете не праві. Почавши грати прог/хард-рок в 1987 р., гурт зібрав в собі багато різних музикантів, серед яких був навіть Віктор Павлік, після чого розпався у 1990. Але вже досить скоро розпався Совок, а гурт «NZ», очолений Леонідом Репетою, знову зібрався.

Основні учасники в 1993:

Леонід Репета - вокал;

Олександр Власюк - гітара;

Володимир Жуковський - гітара;

Ігор Власенко - гітара;

Юрій Пилипюк - бас;

Ігор Журавель - барабани.



В 1994 приєдналися:

Юрій Рижий - бас;

Олександр Заходякін - клавіші.

Учасники в інших складах:

Віктор Павлік - гітара;

Анатолій Маковей - бас;

Ігор Багрій - барабани;

Алік Ткачик - гітара;

Павло Шарко - клавіші;

Сергій Горностай - клавіші;

Анатолій Козак - вокал.

Заявив про себе гурт неабиде, а на найпершому фестивалі «Червона Рута» у Чернівцях у 1989 р. На записах виступу можна почути тодішній репертуар гурту, який дійсно звучить як прогресивний хард-рок. Хоча насправді, «Червона Рута» не була місцем першого виступу колективу: раніше «NZ» також виступали у львівському «Будівельнику» у 1988 разом з «Аптекою» та «Братами Гадюкіними», які після того концерту перейшли на рідну мову; на луцькому фестивалі «Рок-Культура-88». «NZ» ставали лауреатами практично всіх фестивалів, в яких брали участь, серед них також «Зелений Світ-90», «Забава На Пательні-90»«Рок'н'Ролл На Руїнах-92», «Тарас Бульба-92» та «Марія-92». Після оновлення гурт перебрався у Рівненський будинок культури, де він експериментував зі стилями - від балад до треш металу (хоча одне одному не заважало в 90-ті), врешті-решт визначившись зі стилем "Hard'n'Heavy".


І от в 1993 світ побачив повноформатний альбом «NZ» - «Діти Вулиць». Записаний альбом був в чудовій якості на «Студії Лева» (звук. Володимир Критович):

https://youtu.be/oEZZ2R7IALM


Цей матеріал також вийшов на CD під назвою «Rockom Сroosh!». Роком виходу альбому зазначають і 1992 і 1994, скоріш за все, перша дата це рік написання матеріалу, а друга - рік його видачі. Відрізняються обидва релізи лише назвами пісень та наявністю на останньому бонусної пісні, яка вже нагадує майбутню творчість Леоніда Репети:

https://youtu.be/8S1Rt8PLVss


Після 1994 Леонід Репета перекваліфікувався в естрадного співака, «Незаймана Земля» залишилась в минулому.

І хоча наша публіка не особо в курсі існування цього гурту, свого часу пісні «NZ» звучали на радіо BBC в 1993 р., де англійський місіонер розповідав про таке явище, як «україномовний рок», а деякі пісні, за повір'ям, потрапили на якісь канадські платівки. 

Проговий альбом 198? - «Рок Група Н.З.»:

https://youtu.be/rkD0NMWbm88

Кліп на пісню «Шалена жінка»:

https://youtu.be/Zgy3I1TlUoA

Немає коментарів:

Дописати коментар