Рекомендовано

Незаймана Земля

Жанр: Хард-рок, хеві метал, прог-рок Місто: Луцьк, Рівне Мова: Українська ——— Ви можете посперечатися, що «NZ» - не найкрутіший рок-гурт в ...

понеділок, 12 вересня 2022 р.

ВІА «Апрель»

Жанр: Арт-рок 

Місто: Миколаїв

Мова: Російська 

———

Національний Університет Кораблебудування (в минулому МКІ) подарував Україні багато талановитих гуртів. Кожен з них ми обов'язково розглянемо, починаючи з Вокально-Інструментального Ансамблю «Апрель», який заснувався навесні 1974 р. Перший виступ гурту був 28 березня, на день звільнення Миколаєва. Склад був такий:

Олександр Шуляєв - клавіші;

Олександр Шкатов - вокал;

Олександр Ремез - барабани;

Олександр Головащенко - ритм гітара;

Ігор Медведєв - бас;

Віталій Коваленко - соло гітара;

Артем Арутюнян - звукооператор;

У 1975 до гурту також приєднався вокаліст Олег Берестецький.

А позаяк Олександрів багато не буває, у 1977 до колективу прилучився і світлооператор Олександр Медведєв.

На той час основною метою «Апреля» було стати гідними наступниками університетського гурту «Гаудеамус», яким вони разом з усіма студентами захоплювались. Вчителем «Апреля» був Андрій Усатий, і вчителем він був вельми суворим, настільки, що доходило й до залякування учасників. Усатий міг кидатися відірваними від сидінь ручками в музикантів, якщо щось було не так, проте він, мабуть навмисно, ніколи не влучав. 

———

У 1975 Андрій разом з Кімом Брейтбургом поїхав в філармонію в Кемерово, а «Апрель» залишився сам по собі. Раніше згаданий «Гаудеамус» тоді припинив свою діяльність. Лідером замість Андрія став Олександр Шуляєв, в якого була хіть до складних музичних розмірів, розуміння яких додавало гурту досвіду. «Апрель» почав грати на аншлаг та вигравав на всіляких конкурсах та фестивалях, а одного разу навіть засвітився з концертом на Миколаївському телебаченні.

Гурт гастролював не лише у рідному Миколаєві, концерти були в Івано-Франківську, Петербурзі і навіть в Чехословаччині. В останню було доволі складно потрапити, адже гурту довелось проходити контроль цензорів, які спершу назвали їхній матеріал ганебним, але потім, за допомоги розумніших облич, отримали дозвіл грати усе в межах заходу. Виступ був у Празькому Університеті Карла IV, де «Апрель» втер носа чехам, спільно з якими він грав. 

На початку 1980 р. всі учасники закінчили інститут і гурт розпався, але вже через півроку було прийняте рішення дати музиці ще один шанс. Тоді Андрій Усатий та Олександр Головащенко написали енергійну пісню «Папка "Дело"», відштовхуючись від якої вони знайшли новий стиль. З новою програмою "Мир Познаваем" гурт продовжував давати концерти, в тому числі в Івано-Франківському Інституті Нафти та Газу, де публіка радісно зустріла гостів. 

Після успіху «Мира» «Апрель» зіграв свій останній аккорд з програмою «Семь Чудес Света», яка була записана на магнітну ленту у 1982:

https://youtu.be/tNqyyP-G1OQ

Альбом записувався з ночі до ранку, всі грали водночас, найменшу помилку на записі бракували, втім, до ранку планка вимогливості понизилась. Свій останній концерт гурт дав у Ризькому Політехнічному Інституті.

В «Апреля» був доволі унікальний для СРСР стиль, який більше нагадує західні рок-альбоми 70-х. Схожості додавав і саморобний синтезатор, який був у розпорядженні гурту. Під час петербурзьких гастролей місцевий гурт хотів купити в них даний апарат за 6000 рублів, гроші, на які можна було купити новий автомобіль.

Нині учасники ансамблю працюють в більшості на технічних спеціальностях, багато з них за кордоном. 

Слухайте альбом 1982, нехай цей гурт не буде забутий.

Немає коментарів:

Дописати коментар