Рекомендовано

Незаймана Земля

Жанр: Хард-рок, хеві метал, прог-рок Місто: Луцьк, Рівне Мова: Українська ——— Ви можете посперечатися, що «NZ» - не найкрутіший рок-гурт в ...

неділя, 25 грудня 2022 р.

Квартира 50

Жанр: Рок, хард-рок

Місто: Київ

Мова: Російська, українська

———

Відомий представник київського року, який одним з перших в своїм русі записав студійний альбом, та увійшов у збірку «Рок-Легенди України» - гурт «Квартира 50» був заснований Олегом Верницьким в 1986 р. Початнковий склад був такий:

Олег Верницький - вокал;

Віктор Щекотун - гітара;

Сергій Степаненко - гітара;

Олександр Комісаренко - барабани;

Олексій Дундуков - бас;

Олександр Кацман - клавіші.

Дебют «Квартири 50» відбувся на фестивалі з підходящою назвою «Дебют-86». У квітні 1987 р. гурт почав активну діяльність, давши 13 концертів за місяць, серед яких фестиваль «Рок-Діалог». Вже в серпні, набувши певну славу, «Квартира 50» записала свій перший студійний альбом, який поєднував в собі як жвавий хард-рок, так і повільні, гіпнотизуючі клавішні думи. Звукорежисером цього альбому став Антон Коцар, назву реліз отримав «Скорая Помощь»:

https://youtu.be/i6HDx7gI_i0

Та через рік доля приготувала великі зміни у колективі. 20 вересня 1988 на трасі Житомир-Київ у віці 26 років загинув Олексій Дундуков. Олександр Комісаренко пішов до «ВВ». На фестивалі «Міс Рок-88» гурт акомпонував Вікторії Верницькій, яка після цього приєдналася до «Квартири 50». Звучання музики також зазнало змін, гурт відійшов від важкого року і почав грати в більш альтернативному і ще більш дивацькому стилі. Олег Верницький, хоч і створив багато потужних хардових пісень, прагнув чогось оригінальнішого. Тоді гурт почав вводити українську мову в свою творчість, на щастя, незалежний від влади лейбл «Фонограф» дозволяв це зробити.

У червні 1989 гурт приступив до запису свого другого альбому «Голосуйте За Мітель-Шнауцера» зі звукорежисером Юрієм Щелковським:

https://youtu.be/8bggsHxAXOU

Тоді до гурту приєднались клавішник Артур Азаркевич, барабанщик Богдан Харченко, а також басист «Цвіркунового Числа» Олег Путятин. У 1989 під крики "геть" виступили на «Червоній Руті» у Львові, де глядачі не дуже зацінили епотаж гурту, а натомість зацінили поляки.

Тоді запрошення на виступ поступило неабизвідки, а з самого Риму, мерія якого пропонувала «Квартирі 50» виступити спільно з «Pink Floyd», «AC/DC» та «Genesis» на одному фестивалі у березні 1990 р. Гурт не встиг оформити документи для цієї поїздки, проте Римська мерія ще багаторазово запрошувала музик на інші концерти, і, врешті-решт, гурт вирушив за маршрутом Угорщина-Югославія-Італія. Югославцям «Квартира 50» особливо сподобалась, так, що місцева фірма «Art Agency» підписала із ними контракт, і гурт залишився з ними надовго. В результаті колектив розколовся навпіл - утворились гурти «Флет Фіорті» та «Бардак», обидва мали певний успіх у Словенії. Олег Путятин та Богдан Харченко залишилися в Україні.

«Квартира 50» була внесена до збірки «Рок-Легенди України» 2004 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар