Рекомендовано

Незаймана Земля

Жанр: Хард-рок, хеві метал, прог-рок Місто: Луцьк, Рівне Мова: Українська ——— Ви можете посперечатися, що «NZ» - не найкрутіший рок-гурт в ...

понеділок, 9 січня 2023 р.

Баніта Байда

Жанр: Фолк-рок, альтернатива, рок

Місто: Київ

Мова: Українська, російська

———

Дуже своєрідний гурт, відомий здебільшого завдяки зв'язку з гуртом «Вій». «Баніта Байда» грали чудернацьку суміш альтернативниго року та народної музики у поєднанні електрогітар та піаніно, приправляючи репертуар акустичними баладами. Гурт був створений в 1989 р. у столиці, в склад входили:

Віталій Клімов - гітара;

Тарас Бойко - гітара, вокал;

Дмитро Добрий-Вечір - бас, бек-вокал;

Микола Родіонов - барабани;

Віктор Недоступ - клавіші;

Віктор Красько - скрипка.

Перший виступ гурту відбувся у грудні 1989 р. у київському будинку торгівлі, «Баніта Байда» грала на одній сцені з «Кому Вниз»


Вже в 1990 р. на студії «Б33» гурт записав студійний альбом «...І Парочка Птахів», також відомий як «В Пивниці» (звукорежисер А.Толчанов):

https://youtu.be/UgUW7ZcfIWA

———

Також був знятий кліп на першу пісню з цього релізу, та на цьому успіх гурту обірвався. На початку 1991 Дмитро Добрий-Вечір створив «Вій», припинивши роботу в «Баніті Байді». За ним пішли і Віктор Недоступ та Микола Родіонов, посада басиста «Баніти Байди» дісталась Андрію Гриднєву, а барабанщиком гурту став Віктор Стронський. У грудні 1991 оновлений склад вже був записав п'ять нових пісень, але творча криза, яка настала незабаром, не дала другому альбомові побачити світло. 


У 1992 Тарас Бойко поїхав у Польщу, де записав концертний альбом з піаністом Олександром Кохановським (ex-«Цукор Біла Смерть») у рамках дуету «Пан Кіфаред», після чого повернувся на Батьківщину. Весь цей час діяльність «Баніти Байди» була заморожена. Восени 1993 р. стало зрозуміло, що хоч Тарас Бойко і повернувся, гурт вже не можна було реанімувати.

У 1993 Тарас Бойко заснував музичну агенцію «Скай», а новоутворений «Вій» вже записував свій перший альбом.

Щодо назви гурту, "Баніта" - іменування вигнанця у Речі Посполитій, "Байда" - гультяй.


З живих виступів гурту у нас зберігся запис концерту до дня народження Т.Г.Шевченка в 1990 р.:

https://youtu.be/oPFXXB4NV8I

Немає коментарів:

Дописати коментар