Рекомендовано

Незаймана Земля

Жанр: Хард-рок, хеві метал, прог-рок Місто: Луцьк, Рівне Мова: Українська ——— Ви можете посперечатися, що «NZ» - не найкрутіший рок-гурт в ...

середу, 31 травня 2023 р.

ВІА «Гаудеамус»

Жанр: Рок 

Місто: Миколаїв

Мова: Російська, англійська

———

За словами студентів МКІ 60-х та 70-х років гурт «Гаудеамус» - не інакше, як легенда. Найстарший в інституті, один з найстарших в Україні, цей гурт користувався великою повагою, будучи провідником та прикладом для молодших гуртів. Втім, уся велич гурту проявлялася в живих виступах, де колектив представляв як пісні з-за завіси, так і власні творіння, а записів цієї музики майже й не лишилось, тому ми з вами вже не почуємо їхню творчість у всій її красі, але зможемо почути її відлуння.

Ще в 1967 р. кілька студентів хотіли самотужки створити власний рок-гурт, назву вигадали - «Шкварка». В 1968 музикантів підтримали і при Миколаївському Кораблебудівному Інституті під керівництвом Семена Фрейдіна з'явився свій ансамбль, який отримав назву «Гаудеамус» на честь гімну студентів. Від назви дуже віяло латиною, особливо на фоні звичних назв ВІА з закінченнями на "Ы" («Песняры», «Поющие Гитары», «Верасы»). Музика гурту теж черпала натхнення переважно з латинського світу, а не світу радянського. Гурт передбачав скору популярність таких гуртів, як «Jimi Hendrix Experience», «Emerson, Lake & Palmer» та «Moody Blues» по всьому Союзу, тому і сам наслідував їх, також виконуючи їхні пісні на концертах. Концерти ці, до речі, проходили у популярному тоді клубі «Корабел» при інституті, а репетиції мали місце у наданому колективові великому залі в новому корпусі на Центральному проспекті (біля стадіону «Суднобудівник»). Разом з тим було надане і обладнання, усе окрім самих музичних інструментів, які музикантами довелося, як багатьом, збирати власними руками. Що цікаво, столярну частину гітар їм виготовляв дехто "Саша" з Аргентини. Звідки у Миколаєві тоді опинився аргентинець - незрозуміло. Отже, перейдімо врешті-решт до складу:

Анатолій Михельсон - ритм-гітара;

Сергій Цибань - соло-гітара;

Андрій Усатий - бас, вокал;

Олександр Семенов - барабани, саксофон;

Леонід Шнейдеріс - вокал;

Борис Іванов - клавіші, вокал.


На початку 70-х рр. до гурту також приєдналися дві вокалістки - Вікторія Ріка та Галина Гукаленко (ех-«Ансамбль Общежития»).

За роки свого існування гурт дав багато концертів і за межами стін рідного інституту, брав участь у всесоюзних фестивалях, серед яких фестиваль у Ризі 1970 р., фестиваль «Золотой Парус» 1971 р., фестиваль у Коблеві.

Позаяк «Гаудеамус» був гуртом інститутським, склад ансамблю змінювався з випуском музикантів, а на їхнє місце приходили молодші студенти. В період 1971 - 1975 до гурту приєдналися соло-гітарист Вадим Ботнарюк, ритм-гітарист Юрій Белянський та клавішник Володимир Богданович, а старі гітаристи, відповідно, його покинули. В 1975 р. до складу в якості вокаліста-клавішника приєдналася майбутня естрадна зірка Кім Брейтбург (ex-«Корды», «Форсаж»), а разом з ним вокаліст Олег Соколиков (ех-«Шестое Чувство»). Талант нових музикантів здавався дуже перспективним та багатообіцяючим. Тоді Володимир Богданович та Олександр Семенов покинули ансамбль, новим ударником став Анатолій Дейнега (ех-«Корды», «Фрегат»).

Середина 70-х рр. - пік популярності «Гаудеамусу», ансамбль знали у всьому місті, отже на бобіни люди почали записувати не лише закордонні та російськи гурти, а і щось своє. Гурт заробив репутацію чогось високого та серйозного, тому в 1976 р. музиканти вирішили рухатись далі - Кім Брейтбург з Андрієм Усатим поїхали на інший бік болота в Кемеровську філармонію, де вони працювали пару років, а через пару років, повернувшись у Миколаїв, створили гурт вже геть іншого масштабу - «Диалог»

А тепер до музики: з усього, що написав гурт, на даний момент зберіглося всього дві пісні, написані в епоху Кіма Брейтбурга (1975):

https://youtu.be/Qv7zh7J4zR8

Одна з них, до речі, також існує в аранжуванні «Диалога», можете порівняти вишукане звучання 70-х та помпезний звук 80-х.

Немає коментарів:

Дописати коментар